Kako deluje eRCO?

Takoj po opravljenem cepljenju zdravnik vpiše podatke o opravljenih cepljenjih in zaščiti s specifičnimi imunoglobulini v elektronski računalniški sistem, ki je v zdravstveni ustanovi v uporabi za beleženje podatkov o obravnavani osebi, zdravstvenih posegov in storitev (tako tistih, ki jih plača ZZZS, kot tudi samoplačniških). Podatki o opravljenih cepljenjih se nato prepišejo v Povzetek podatkov o pacientu in prenesejo v Register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju (eRCO).

Zdravnik ima možnost, da za osebo, ki je prišla na cepljenje, vpogleda v zgodovino predhodnih cepljenj (cepilni status osebe), ki so zapisana v Povzetku podatkov o pacientu in so bila vnesena tudi v eRCO, pri kateremkoli zdravniku kjerkoli v Sloveniji. Če se cepljena oseba oglasi pri zdravniku zaradi neželenih učinkov po cepljenju, je informacija o predhodnih cepljenjih zdravniku na voljo.

Zdravnik posreduje podatke o neželenih učinkih po cepljenju v Register cepljenih oseb in neželenih učinkov po cepljenju takoj po obravnavi osebe, pri kateri se je neželeni učinek pojavil. Prijava neželenega učinka (učinkov) se mora, če je le mogoče (cepljenje je bilo opravljeno v RS; cepljenje je bilo opravljeno v času, ko je eRCO že obstajal), vezati na opravljeno cepljenje, ki je že zavedeno v Povzetku podatkov o pacientu in v eRCO.