EU digitalno COVID potrdilo

Katere so bistvene značilnosti novega digitalnega COVID potrdila?

Slovenija bo v rokih, predvidenih na ravni EU (torej do konca junija) vzpostavila sistem za izdajo EU digitalnega COVID potrdila.

Bistvo novega potrdila je v tem, da so se države članice dogovorile za enoten element potrdila, ki pripomore k njegovi verodostojnosti. Gre za kodo QR, ki zagotavlja preverjanje, da je potrdilo podpisano z zaupanja vrednim digitalnim potrdilom s strani zdravstvene ustanove ali druge institucije, ki je v državi članici EU pooblaščena za izdajanje digitalnih COVID potrdil. Preverjanje te kode se lahko izvede ne glede na to, ali je potrdilo v tiskani obliki (torej na papirju) ali v mobilni napravi.

Čeprav se mu reče digitalno, se torej digitalno ne nanaša na to, da bi ga npr. lahko imeli samo v digitalnih napravah ali da bi ga lahko pridobili samo v digitalni obliki, ampak na dejstvo, da se ga da digitalno preveriti.

Preverijo ga policisti na mejah z aplikacijo, zaradi dogovora vseh držav članic pa lahko na vsaki meji preverijo podpis za vsakega izdajatelja v Evropi. Posamezna država članica namreč seznam tistih, ki lahko potrdilo izdajo, sporoči na skupni seznam in to je bistveni gradnik tega »kroga zaupanja«, ki ga pri izdaji potrdila in preverjanju vzpostavljamo.

Pomembno je opozoriti na vidik varstva osebnih podatkov. Ne glede na to, da se potrdilo uporablja za prehod meja, so na njem še vedno naši zdravstveni podatki. Za zaupanje državljanov je tako pomembno, da se z izdajo potrdila ne vzpostavlja nobena nova zbirka zdravstvenih podatkov. Nadzorni organi, ki preverjajo QR kode na potrdilih, nimajo dostopa do izvirnih zdravstvenih podatkov; podatki o naših testiranjih in cepljenjih ostajajo še naprej zgolj v državi, ki je potrdilo izdala. Ravno tako ni dovoljeno, da se bi ti podatki državljana ob prehodu meje lokalno hranili. Ne glede na to, kam greste na dopust, ne bo zabeležke o vaših cepljenjih ali testiranjih kjerkoli drugje v EU.

Sistem je odprt tudi za to, da se k njemu priključijo tretje države.