EU digitalno COVID potrdilo

Zakaj nujno potrebujem digitalno identiteto za dostop do potrdila?

V javnosti se pojavljajo pozivi, naj bodo potrdila dostopna samo npr. s kombinacijo ZZZS številke in datuma rojstva, da naj bo v tem trenutku bistveno, da ljudje čim enostavneje pridejo do potrdila.

Epidemija je spremenila dojemanje tega, kaj je za nas kot družbo še sprejemljivo, normalno, vsakdanje. Kljub temu pa je EU digitalno COVID potrdilo dokument, ki vsebuje zdravstvene podatke. Gre torej za dokument, ki potrebuje in zahteva najvišjo stopnjo zaščite. Dostop do digitaliziranih zdravstvenih podatkov sme biti omogočen zgolj na osnovi zaupanja vredne digitalne identitete (npr. digitalnega certifikata, smsPASS). Na ta način zmanjšamo  tveganje, vpogledov nepooblaščenih oseb ter zlonamernih vdorov v baze zdravstvenih podatkov.  Državljani, ki ne uporabljalo digitalnih storitev, bodo potrdila lahko pridobili pri izvajalcih  zdravstvenih storitev (npr. izvajalcev testiranja ali cepljenja).  Vsi,  ki pogoje za pridobivanje potrdila izpolnjujejo do 30.6., bodo prejeli potrdila po pošti. . Z vsakokratnim izpisom  pacientu že pri samem testiranju in cepljenju bomo  zagotovili, da potrdilo prejmejo vsi, ne glede na zdravstveno stanje, digitalno spretnost ali željo dostopati do dokumentov na digitalni način.

Pozivamo pa vse državljane, naj si zagotovijo dostop do potrdila kjerkoli in kadarkoli s smsPASS. Na ta način se bodo izognili čakanju na mestu testiranja ali cepljenja, razbremenili zdravstvene delavce, predvsem pa sebi omogočili dostop do vrste javnih elektronskih storitev in spletnih portalov. Portal zVEM je le eden od njih, omogoča pa dostop do bistveno več zdravstvenih dokumentov kot do zgolj EU Digitalnega COVID potrdila. Izkoristimo priložnost, da se kot družba in posamezniki digitalno opolnomočimo.