EU digitalno COVID potrdilo

Kje bomo državljani lahko dobili potrdilo?

V naslednjem tednu bodo vsi pacienti z dostopom do zVEM portala (z digitalnim potrdilom ali s smsPASS) lahko dostopali do svojih potrdil o cepljenju, testiranju ali prebolelosti.

Za vse, ki so vsaj enkrat cepljeni ali so prebolevniki s še veljavnim statusom prebolevnika (to velja 180 dni), boste v naslednjem tednu (predvidoma 1. teden julija) prejeli potrdilo v fizični obliki na dom na naslov za vročanje iz uradnih evidenc. Potrdilo bomo poslali vsem in s tem vsakemu prebivalcu, ki pogoje za prejem potrdila izpolnjuje, zagotovili potrdilo v pisni obliki.

Najkasneje 1.7. 2021  bodo vsi izvajalci testiranja in cepljenja dolžni na željo pacientov (če torej ti ne bodo izrecno rekli, da potrdila ne rabijo) brezplačno izdati EU digitalno COVID potrdilo v okviru storitve testiranja ali cepljenja.

V juliju bo objavljena še mobilna aplikacija, ki bo omogočala, da bomo lahko svoja potrdila nosili s seboj »v telefonu«, torej bomo do njih lahko kot prijavljeni uporabniki dostopali preko zVEM ali pa si bomo QR kodo poskenirali in imeli svojo »digitalno denarnico« vedno pri roki.